Anna Von Elern, Kämpersvik. Konstnär med förkärlek till akvareller.

Om Anna

Jag är född 1970 och uppvuxen i Kämpersvik, Bohuslän. 2006 så flyttade jag tillbaka till mitt barndomshem,

Redan som femåring började jag med keramik. Det var otroligt roligt och stimulerande att få se hur skålar och skulpturer växte fram. Keramiken har sedan varit ett medium som följt mig, men just nu har tyvärr jag en paus från leran.

Efter nian stack jag iväg som utbytesstudent till USA i ett år. Där hade jag ”art” på schemat i varje dag! Så otroligt lärorikt och stimulerande. Vi jobbade bara i akryl, men man lärde sig en del om komposition och färgblandningar.

Skapandets kraft har alltid varit stark hos mig och jag har provat på många medier och tekniker, men 1996 började jag måla akvarell och sedan dess är jag fast!

Jag gillar lättillgängligheten och teknikens svårigheter är en utmaning. Jag tycker det är så fascinerande att försöka att fånga ljuset och lättheten samt att jobba med kontrasterna. Jag älskar att krångla till det för mig; blir det för snyggt möter jag gärna upp med vatten och krånglar till det lite. Jag är inte ute efter ett fotografiskt uttryck när jag målar. Jag gillar att jobba med en klarhet och rena vibrerande pigment. Mina omgivningar inspirerar mig och jag försöker ofta att gestalta vår vackra skärgård. Jag återkommer ständigt till våra gamla sjöbodar, klippor och hav samt att måla blommor är meditativt för mig.
Jag försöker måla regelbundet och sedan min nybyggda ateljé/ galleri stod klart vid jul 2016 har det blivit oftare och mer kontinuerligt.

Under många år satte jag av tid för att regelbundet kunna gå på kortkurser på Gerlesborgsskolan här i Bohuslän. Mina mentorer är Anders Wallin, Lars Holm, Hasse Karlsson samt Gunnel Moheim. Jag har även unnat mig en vecka med lärarledd målning utomlands då och då.

På senare tid har jag även börjat undervisa själv. Årskiftet 2016/17 stod min ateljé och kurslokal klar i Kämpersvik, här håller jag nu i akvarellkurser samt utställningar.

Hösten 2020 slutade jag att arbeta som privattandläkare efter 25 år som yrket. På höstarna hjälper jag tillkom ”hummerguide” i min sambos företag Everts sjöbod, Grebbestad.